Photo: Alexander Zezegov

Rekkevidde for elbiler er ikke like bra på vinteren som den er på sommeren. En test utført av NAF i 2020 viser at i gjennomsnitt er elbilens rekkevidde 18,5% lavere på vinterstid (NAF.no). Årsaken til dette kommer av effekten kulden har på elbilens battericeller, noe som fører til tap av batteriets kapasitet. Det er derimot tiltak du som elbileier og -bruker kan gjøre for å optimalisere elbilens batterikapasitet.

Her er 5 tips du kan gjøre for å optimalisere elbilens rekkevidde på vinteren:

  1. Varm opp elbilen på forhånd. Dette kan du stille inn på elbilen i forkant av kjøreturen, eller i elbilens app. Ps. Om elbilen er tilkoblet lader, tappes den ikke for strøm når den varmer opp batteri og kupé. 
  2. Bruk sete- og rattvarmer. Ved å bruke sete- og rattvarmer bruker du mindre strøm fremfor å varme opp hele bilen med kupévarmeren. 
  3. Lad elbilen når den er varm. Elbilens batteri lader mer effektivt når det ikke er kaldt. Kulde fører til at batteriet ikke klarer å ta opp like mye strøm, og elbilen bruker da lengre tid på å lade opp batteriet.  
  4. Vær obs på elbilens dekktrykk. Ved lave temperaturer kan det føre til at dekktrykket faller. Lavere dekktrykk øker rullemotstanden og elbilen bruker da mer strøm. 
  5. Parker elbilen skjermet fra vær og vind. Ved å parkere elbilen skjermet fra vær og vind, skjermer du elbilen for blant annet frost, is og regn som kjøler ned kjøretøyet. Om mulig parker bilen under tak, eller i en garasje. Skjerming bidrar til å raskere kunne varme opp elbilen og batteriet. 

Hva er dine topp tips for å optimalisere elbilens rekkevidde på vinteren?